rustmetabolisme

Rustmetabolisme

Het basaal metabolisme, rustmetabolisme (BMR), of het energieverbruik in rust is de energie die nodig is voor de primaire levensprocessen van een organisme.

Klinkt ingewikkeld? Dat is het gelukkig niet.

Waar hebben we energie voor nodig?

Ons lichaam is 24 uur per dag bezig om talloze processen uit te voeren. Een aantal van deze processen zijn onder andere:

  1. Je hersenen werken de hele dag door
  2. Het pompen van je hart
  3. De vertering van voedsel
  4. Het bewegen van je spieren
  5. Je lichaam op temperatuur houden
  6. De werking van je longen
  7. Herstel van je spieren na beweging
  8. Water- en zouthuishouding
  9. Het aanmaken van hormonen

Voor al deze functies is energie nodig. Het basaal metabolisme is de hoeveelheid energie dat ons lichaam nodig heeft om alle vitale functies uit te voeren. Het gaat hier over de hoeveelheid energie in rust. Ofwel: als we op de bank zitten te netflixen of liggen te slapen. Deze 'ruststand' is al gemiddeld 60 procent van je totale energiebehoefte.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Over het algemeen hebben mannen een hoger rustmetabolisme dan vrouwen. Één van de vitale functies is de onderhoud van onze spieren. Mannen zijn meestal langer dan vrouwen en hebben meer spiermassa. Dus meer spieren die onderhouden moeten worden! Het onderhouden van spieren kost meer energie dan het onderhoud van vet. Gemiddeld genomen hebben vrouwen meer vet dan mannen.

1 kilo spiermassa verbruikt zo'n 13 kcal per dag
1 kilo vetmassa verbruikt zo'n 4,5 kcal per dag

Thermisch effect

Daarnaast kennen we ook het thermisch effect. We halen onze energie uit voeding, maar daarvoor moet ons eten eerst worden afgebroken in de spijsvertering. En die spijsvertering kost ook energie. 

Koolhydraten, eiwitten en vetten hebben allemaal hun eigen thermisch effect. Snelle koolhydraten zijn veel makkelijker om af te breken dan vetten. Het thermisch effect is gemiddeld 10% van onze totale energiebehoefte.

Rustmetabolisme berekenen

Het is niet moeilijk om je rustmetabolisme te berekenen. Daar zijn verschillende formules voor. Een bekende is de formule van Harris & Benedict.

Voor mannen:
88,362 + (13,397 x gewicht in kg) + (4,779 x lengte in cm) - (5,677 x leeftijd in jaren)

Voor vrouwen:
447,593 + (9,247 x gewicht in kg) + (3,098 x lengte in cm) - (4,330 x leeftijd in jaren)
Reactie plaatsen