wat is energiebehoefte

Energiebehoefte

De energiebehoefte geeft aan hoeveel energie je nodig hebt om je lichaam te laten functioneren en om je dagelijkse activiteiten te kunnen doen.

Geen vaste standaard

De hoeveelheid energie dat je dagelijks nodig hebt is voor iedereen anders. Mannen hebben over het algemeen een hogere energiebehoefte dan vrouwen. Dat komt omdat ze meer spiermassa hebben dan vrouwen. Het kan zelfs zo zijn dat de energiebehoefte van de ene persoon het dubbele is dan van een ander!

Een stratenmaker heeft veel meer energie nodig dan iemand met een kantoor baan.
Een professioneel hardloper heeft meer energie nodig dan een recreatieve krachtsporter.
Een jongere in de groei heeft meer energie nodig dan iemand van 70

Welke factoren zijn van invloed op de energiebehoefte?

Je totale energieverbruik wordt beïnvloed door 3 factoren:

  1.  je rustmetabolisme
  2.  de hoeveelheid energie voor je spijsvertering
  3.  gemiddelde fysieke activiteit

Wist je dat je rustmetabolisme het grootste deel van je totale energiebehoefte bepaald? Zo'n 40 tot 70%. De hoeveelheid energie voor je spijsvertering (het thermisch effect) maakt voor 10% deel uit van je energiebehoefte. De laatste factor is je fysieke activiteit, welke slechts voor 20 tot 50% van invloed is.

Het is duidelijk dat het rustmetabolisme de grootste invloed heeft op je totale energiebalans. Het rustmetabolisme verschilt per persoon. Dit ligt onder andere aan je lichaamslengte, vetpercentage, spiermassa, leeftijd en geslacht.

Hoe bereken ik mijn energie behoefte?

Als eerst moet je weten hoeveel energie je lichaam nodig heeft om op gewicht te blijven. Dit doe je door jouw rustmetabolisme te berekenen. Dit kan je doen met de formule van Harris&Benedict:

Voor mannen:
88,362 + (13,397 x gewicht in kg) + (4,779 x lengte in cm) - (5,677 x leeftijd in jaren)
Voor vrouwen
447,593 + (9,247 x gewicht in kg) + (3,098 x lengte in cm) - (4,330 x leeftijd in jaren)

Gelukt? Je hebt nu jouw rustmetabolisme berekend. Ofwel: de hoeveelheid kcal die je nodig hebt als je de hele dag op de bank zou zitten netflixen.

We gaan nu een factor toevoegen: de fysieke activiteit. Dat doe je simpelweg door jouw rustmetabolisme dat je zojuist hebt berekend, te vermenigvuldigen met de PAL-waarde.

PAL staat voor physical activity level. Hoe actiever iemand in het dagelijks leven is, des te hoger de PAL-waarde. Middels onderstaande tabel kan je jouw PAL-waarde inschatten.

pal-waardeHet enige wat je nu nog hoeft te doen is jouw rustmetabolisme met de PAL-waarde die bij jouw leefstijl past. Easypeasy!

Let er wel op dat je jouw energieverbruik niet overschat! Dit komt vaker voor dan je denkt. Wees realistisch.













Reactie plaatsen