verzadigd-vet

Wat is verzadigd vet?

Verzadigde vetzuren zitten vooral in producten die hard zijn bij kamertemperatuur. Daarnaast komt het voor in kaas (48+), dierlijke producten en volle melkproducten. Ook zit het in kokosvet en palmolie. Het zijn de welbekende 'slechte' vetten.

Effecten op je gezondheid

Verzadigde vetzuren verhogen het gehalte aan het slechte LDL-cholesterol in het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol in je bloed zorgt voor een grotere kans op vernauwingen in je slagaders. Dit komt omdat de LDL-deeltjes zich ophopen aan je bloedvaten. Het gevolg is dat daarmee de kans op hart- en vaatziekten groter wordt.

Het goede nieuws is dat je verzadigd vet gewoon kunt vervangen door onverzadigd vet. Dan verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast is ook de verhouding tussen het LDL-cholesterol en het HDL-cholesterol van belang.

Het heeft geen zin om verzadigd vet te vervangen door koolhydraten. Hiermee blijft het risico op hart- en vaatziekte hetzelfde.

Niet elke soort verzadigd vet is hetzelfde. De ene variant is verhogen het LDL-cholesterol meer dan andere soorten verzadigd vet.

Wat is het advies?

Van alle vetten die je neemt mag 5 tot 6% uit verzadigde vetten bestaan en vervang verzadigd vet door onverzadigde vetten. Dit kan je doen door te bakken in olijfolie, in plaats van roomboter. En vervang harde margarines door halvarine.

Pas op met vette vleessoorten, koek, gebak en snacks. Deze bevatten veel verzadigd vet. Neem een handje noten tussendoor en vervang je speklap voor een mooi stukje zalm.

Reactie plaatsen