wat-is-transvet

Wat is transvet?

Transvet is een bron van ellende. Het is van industriële komaf en daarmee het slechtste vet dat er is. Ondanks dat producenten dondersgoed weten dat het schadelijk is, zit het nog steeds in veel margarine, frituurvet, koekjes, zoute snack's etc.

Transvet bestaat uit zowel plantaardige, als dierlijke vetzuren. Het zijn onverzadigde vetzuren die in de fabriek verzadigd, of gehard gemaakt zijn.

Helaas is het voor producenten geen verplichting om letterlijk 'transvet' op het etiket te vermelden. Daarom gebruiken ze termen als 'plantaardig vet, gedeeltelijk gehard' of 'gehydrogeneerd vet'.

Effecten op de gezondheid

Zoals gezegd is transvet het slechtste vet dat er is. Het is nog slechter dan verzadigd vet. Ze verhogen het slechte LDL-cholesterol gehalte in het bloed. Een hoog LDL-cholesterol gehalte zorgt voor een grotere kans op vernauwingen in je slagaders. Het gevolg daarvan is dat de kans op hart-en vaatziekten groter wordt.

Daarnaast verlaagt transvet het goede HDL-cholesterol gehalte. Er zijn zelfs aanwijzingen dat transvetten tot een hartinfarct kunnen leiden. Daarnaast zijn er ook studies die wijzen op een verhoogd risico op diabetes en alzheimer. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn industriële transvetten verantwoordelijk voor meer dan 500.000 overlijdens per jaar!

Wat is het advies?

Het zal je niks verbazen: het is van groot belang om transvetten zoveel mogelijk te mijden. De Gezondheidsraad geeft aan om ervoor te zorgen dat maximaal 1% van alle vetten die je neemt, uit transvet bestaat. 

Dat doe je vooral door geen ultrabewerkt voedsel te eten. Dat zijn de voedingsmiddelen waar het meeste transvet in zit.

Reactie plaatsen