De slimste manier om definitief van je overgewicht af te komen
29 mei 2024 
5 min. leestijd

De slimste manier om definitief van je overgewicht af te komen


Wil je een gezond gewicht? Tevreden zijn met je lijf? Alle kleding aan die je maar wil?

Tuurlijk wil je dat. Maar het lastige is: je hebt elk dieet, afslankplan of leefstijlverandering al geprobeerd. Wat werkt echt? En hoe hou je het in hemelsnaam vol?

Maar ik beloof je dat je overgewicht definitief verleden tijd is zonder ooit nog in oude gewoontes te vervallen, zonder ingewikkelde diëten (die toch nooit helpen) en zonder je hele leven op z’n kop te gooien.

En waarom zou je mij dan geloven?

In de afgelopen vier jaar heb ik vrouwen mogen begeleiden en motiveren. In bootcamps, tijdens personal trainingen en als leefstijlcoach. Daardoor weet ik als geen ander hoe je gedrag kan veranderen. En vooral: nieuw gedrag volhouden.

Op ieder moment van de dag. En vooral op de momenten dat je er even helemaal klaar mee bent.

Dat zijn meestal moeders. Vrouwen die nu met een goeie dosis zelfvertrouwen door het leven gaan. Ze zijn gezonder. Zijn blij met hun lijf. En zitten barstensvol energie.

Zoals Moniek, die zegt: “ik baal niet meer als ik een slechte keuze maak” Of Kim, die zegt: “ik heb meer energie en een beter gevoel over mezelf”

Of Mandy, die zegt: “ik ben vijf kilo kwijt. En het kostte me niet eens moeite”

Dat hebben ze niet voor elkaar gekregen door het zoveelste dieet te volgen. Want die werken maar tijdelijk.

Tig verschillende manieren om af te vallen

Je weet vast wel wat je moet doen als je van je overgewicht af wilt: minder eten of meer bewegen. Het liefst allebei.

Er zijn tig manieren om minder calorieën binnen te krijgen. Er zijn ook talloze opties om te sporten of bewegen. Combineer deze twee et voilà: je hebt een onuitputtelijke voorraad aan diëten, leefstijlprogramma’s en afslankplannen.

De keuze is reuze. Er lijkt maar geen eind aan te komen. De ene rage is nog niet voorbij of de volgende hype neemt het alweer over.

Waarom blijven we al die diëten, leefstijlprogramma’s en afslankplannen steeds proberen?

Daar zijn drie redenen voor. Die geef ik je nu.

Reden 1: Gloednieuw! Revolutionair! Werkt als een trein!

Het lijkt alsof er steeds iets nieuws ontdekt wordt. Een dieet dat eindelijk écht effect heeft. Zeker de moeite waard om te proberen, toch?

De hamvraag is hoe nieuw en revolutionair dat nieuwste dieet daadwerkelijk is.

Stiekem komt elk dieet op hetzelfde neer: minder calorieën binnenkrijgen of meer calorieën verbranden. Denk maar eens aan Sonja Bakker, koolhydraatarm of het ketodieet. Maar ook intermittent fasting, gewoon gezonder eten of calorieën tellen.

Het gaat allemaal over calorie-inname of een hogere verbranding. En dat is hoe je afvalt. Tenminste, dat denken we …

Want dat is niet het enige waar het om gaat. Sterker nog: het belangrijkste aspect wordt klakkeloos overgeslagen. Wat dat aspect is, vertel ik je zo.

Reden 2: direct resultaat

Wij mensen zijn heel gevoelig voor directe beloningen of resultaten. In de psychologie heet dat ‘Hyperbolic discounting’.

Het komt erop neer dat onze hersenen het liefst een directe beloning willen. Dat staat hoger op het wensenlijstje dan een beloning in de toekomst. Zelfs wanneer de directe beloning kleiner is dan de toekomstige.

Terug naar een dieet. Ze beloven dat je op korte termijn flink resultaat boekt. En in het begin is dat ook zo.

Dat komt doordat je richtlijnen, keuzemenu’s of eetregels krijgt. Het zijn duidelijke handvatten die je houvast geven. Doordat je precies weet wat je wel en niet mag eten, is zo’n dieet in de beginfase prima vol te houden. De weegschaal motiveert je en je hebt snel resultaat.

Dat is precies wat je brein wilt.

Reden 3: volhouden is onmogelijk

Tot de nieuwigheid ervan af is. Dan wordt het een kwestie van volhouden. En daar gaan bijna alle diëten, afslankplannen of leefstijlprogramma’s de mist in. De meesten zijn alleen gericht op voeding of beweging. Wat je moet eten. Hoeveel je moet bewegen.

Ze houden er geen rekening mee dat wij mensen niet alleen eten om simpelweg ons lichaam te voeden. Eten heeft talloze functies:

  • Eten uit gewoonte
  • Eten om iets te vieren
  • Eten als beloning na een zware werkdag
  • Eten uit beleefdheid als je op gezoek bent
  • Eten als troost als je niet lekker in je vel zit

Eten is zelfs een van de meest verbindende factoren van mensen. We associëren het met gezelligheid, liefde en geluk.

Deze extra functies van eten worden bij veel diëten, methodes of leefstijlprogramma’s overgeslagen. Als je een nieuw eetpatroon wil volhouden, kan je deze functies simpelweg niet negeren. Eten is zoveel meer dan iets wat je in je mond stopt.

Diëten lossen het onderliggende probleem niet op

Ze helpen niet bij de oorzaak van verkeerd gedrag. Het gaat niet om kennis. Het gaat om wat je doet.

Je kan alles weten over koolhydraten, eiwitten en vetten.
Je kan precies vertellen hoeveel gram vet er in een Bossche bol zit.
Je snapt dat een stronk broccoli gezonder is dan een worstenbroodje.

Maar op momenten van stress, emotie of verveling heb je helemaal niks aan al die kennis. Om de een of andere reden lukt het je niet om kennis om te zetten naar actie.

Herkenbaar?

Je oude breinpatroon is het grote probleem

Huh, wat?

Je manier van denken. De patronen die zich in je hersenen hebben verankert.

Jij en ik zijn gebouwd om automatisch te reageren op alle prikkels en impulsen. Da’s handig, want het scheelt bakken energie.

Het nadeel daarvan is dat als je jezelf hebt aangeleerd om altijd te snoepen als moe bent. Je brein ervoor zorgt dat je op dat moment gruwelijke zin krijgt in snoep. Zelfs als je een half uur geleden nog twee borden spaghetti op hebt.

Dat heeft niks met wilskracht, doorzettingsvermogen of discipline te maken.

Je oude breinpatroon is de saboteur met afvallen. Die patronen zijn honderd keer sterker dan al je goeie voornemens bij elkaar. En ze winnen altijd.

Dat gaan we oplossen

Daarom ben ik hard aan het werk voor je.

Ik heb al mijn ervaringen uit mijn werk in bootcampers, personal trainingen en leefstijlgesprekken geanalyseerd. Daaruit heb ik de sleutel gevonden om die oude breinpatronen te doorbreken.

Binnenkort is het klaar en ga ik het introduceren. Als het allemaal lukt, want het is nog een aardige kluif werk.

En omdat ik het lanceer, wil ik iets doen voor iedereen die als eerste instapt. Maar dat komt allemaal nog …

Een van de zaken die je enorm gaan helpen is het aanpakken van de momenten waar de extra kilo’s vandaan komen. Je lost de kern van het probleem op. En dat heeft niks te maken met calorieën of voedingsmiddelen.

In het volgende artikel zal ik je er nog wat meer over vertellen, maar misschien zeg jij wel: “leuk verhaal Iris, maar ik heb al zoveel geprobeerd om van de kilo’s af te komen. Tig programma’s gevolgd en alle zogenaamde goeroes gezien en gehad. Het lukt me toch niet.”

Juist dan is het slim om mee te doen. Want die programma’s zijn 9 van de 10 keer gebaseerd op kennis over voeding of beweging. Je weet zelf wel wat wel en niet gezond is. Kwestie van gezond (haha, woordgrapje ;-)) verstand.

Volhouden is een vak apart.

Dat doe je door je brein als het ware te her programmeren. Oude breinpatronen eruit, nieuwe patronen erin.

Ja maar Iris, wat kost gaat dat dan kosten?

Dit programma is gloednieuw. Daarom wil ik iets speciaals doen voor iedereen die als eerste instapt. Zodat je niet de hoofdprijs betaalt. Daarover vertel ik je meer in het volgende artikel.

Voor nu heb ik één vraag aan je:

Heb je iets aan deze tips gehad die in dit artikel staan? Vertel het in de comments hieronder.

Kim van de Vorstenbosch-Pepers
Door

Kim van de Vorstenbosch-Pepers

op 09 Sep 2023

Dat afvallen zoveel meer complexer is dan ik zelf dacht en ook dat dat dus je brein is en niet alleen kwestie van wilskracht. Dus ik kan toch wat liever voor mezelf zijn, omdat ik het wel blijf proberen!

Iris van Dinteren
Door

Iris van Dinteren

op 10 Sep 2023

Klopt helemaal Kim. Wat liever zijn voor jezelf is altijd goed :-)

Reactie plaatsen